Obvestila

DAN SLOVENSKIH CERKVENIH GLASBENIKOV v organizaciji Slovenskega Cecilijinega društva je enkrat letno v soboto pred ali po stanovskem prazniku 22. novembra ob godu sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe. Vabljeni. Več pa na SCD-ju.

IZBOR MAŠNIH BERIL IN EVANGELIJEV:
Delavniška berila so razdeljena na leto I in II, torej se razvrstijo v teku dveh let. Tako ob delavnikih vzamemo delavniški lekcionar (zbirka beril) oz. evangeliarij (zbirka evangelijev). Če je koledarska letnica sodo število, v času med letom do 1. adventne nedelje pri berilih ob delavnikih izberemo leto II (sodo številko), ko pa je liha letnica, pa leto I.
Nedeljska in praznična berila so razdeljena na leto A, B in C, torej se razvrstijo v teku treh let. Tako ob nedeljah vzamemo nedeljski lekcionar (zbirka beril) oz. evangeliarij (zbirka evangelijev). Če je koledarska letnica deljiva s 3, vzamemo branja leta C- za njim po 1. adventni nedelji pride leto A, za njim B in nato zopet koledarska letnica, deljiva s 3, torej leto C.
Besedila mašnih beril in evangelijev si lahko ogledate na Hozani ali na Dunaju (na pikico pod stolpec "si" - kar pomeni slovenski jezik - kliknite v tisti vrsti, za katero nedeljo ali praznik - zapisano na desni strani - vas zanima, in v PDF se bo odprlo vse branje ter še kratek razmislek).

IZBOR "TEDNA" PRI MOLITVI BREVIRJA tekom navadnih tednov:
Številko zadnje "navadne" nedelje (nedelje med letom) deliš s 4, ostanek pri deljenju psalmov (1, 2 ali 3, med tem ko se 0 razume kot 4) je številka tedna (1., 2., 3. ali 4. teden), ki jih vzameš za molitev med tednom. Sicer pa tudi BREVIR lahko najdete na Hozani.

PAPEŽKA NEDELJA:
Papežka nedelja je vezana na dan izvolitve aktualnega papeža, v molitvi in pri bogoslužju se ga še posebej lahko spomnimo na god prvega papeža oziroma rimskega škofa Petra 29. junija, ko goduje skupaj z apostolom Pavlom, ali že preje na praznik sedeža apostola Petra - sicer pa zanj molimo kar vsak dan.